Psykoterapia on tavoitteellista muutostyöskentelyä

Onko mielessäsi toive muutoksesta? Tavoite uusien toimintatapojen juurruttamisesta arkeen ja ihmissuhteisiin tai tarve pysähtyä elämäsi äärellä?

Liian usein jäämme elämässä kokemiemme vaikeiden asioiden ja tunteiden kanssa yksin. Mielenmurheiden ei kuitenkaan tarvitse eikä tule jäädä vain oman mielen sisälle. Tavat, joilla käsittelemme hankalia tunteita ja tapahtumia, opimme elämämme varrella. Kun vanhat keinot eivät syystä tai toisesta enää toimi, psykoterapia antaa mahdollisuuden kohdata asioita uudella tavalla. Samalla se auttaa ymmärtämään itseämme ja toimintaamme sekä vahvistaa kykyämme elää merkityksellistä elämää. Psykoterapia ei lupaa äkkimuutoksia vaan haastaa pidempään ja pysyvämpään muutokseen. Se kutsuu uudenlaiseen kykyyn tulla toimeen elämän ja sen moninaisuuden kanssa.

Psykoterapian alussa tilannettasi ja muutostoiveitasi hahmotetaan yhdessä. Tavoitteena on tilanteen helpottuminen itseymmärryksen kasvun kautta ja arjen joustavien toiminta- ja ajatustapojen kehittymisen myötä. Tärkeää on meidän yhteistyömme, jossa ensin kartoitamme, yhdessä tutkimme ja sitten jäsennämme tilannetta. Käyntikertojen määrä sovitaan yksilöllisesti ja tilannetta seurataan psykoterapian aikana. Psykoterapian lopulla arvioimme yhdessä sitä, mitä tuli yhdessä jaetuksi, mitä jäi kesken ja mikä tukisi sinua jatkossa parhaiten.

Työskentelen kognitiivis-analyyttisen psykoterapian (KAT) viitekehyksestä käsin aikuisten ja nuorten parissa. Koen kaiken yhteistyön lähtökohtana olevan tasa-arvoinen suhde asiakkaan ja terapeutin välillä. Joustavuus työskentelytavoissa, aktiivisuus sekä jäsentäminen ovat tärkeitä työssä. KAT  on vanhimpia integratiivisia psykoterapian muotoja ja sopii eri mielenterveydenhäiriöiden hoitoon. Lisää kognitiivis-analyyttisestä psykoterapiasta voit lukea yhdistyksen nettisivuilta.

Milloin ja miten psykoterapiaan?

Psykoterapia on tutkitusti vaikuttavaa hoitoa, joka tehoaa hyvin erilaisiin mielenterveyden häiriöihin ja psyykkisiin haasteisiin. Psykoterapiaa on hyvä harkita, jos koet sinulla olevan pidempiaikaista tai toistuvaa vaikeutta suoriutua arjessa, työelämässä, opiskeluissa tai ihmissuhteissa. Psykoterapiasta voi olla apua myös tilanteissa, joissa huomaat kuormittuvasi tai ponnistelevasi edellä mainituissa tilanteissa.

Mielenhyvinvoinnin tukemiseen ja häiriöiden hoitoon voit saada apua useammasta paikasta. Paikkakunnan terveyskeskuksissa, oppilasterveydenhuollossa sekä työterveydessä on osaavia mielenterveyden ammattilaisia, jotka antavat keskustelutukea. Näistä paikoista on mahdollista saada aikoja myös lääkärille, jonka kanssa voitte kartoittaa jatkoa.

Psykoterapiaan itsessään et tarvitse lääkärin lähetettä. Voit hakeutua yksityiselle psykoterapeutille ajanvarauksen kautta itsemaksavana asiakkaana. Muita mahdollisuuksia psykoterapiaan pääsemiseksi ovat paikkakunnastasi riippuen: julkisen terveydenhuollon myöntämä palveluseteli yksityiselle palveluntuottajalle, vakuutuksen kustantama psykoterapia, työterveyden kustantama psykoterapia tai Kelan kuntoutuspsykoterapia. Myös kuntien sosiaalitoimi voi auttaa psykoterapian kustannuksissa.

Psykoterapian kesto määräytyy sinun tarpeesi ja tavoitteittesi mukaisesti. Lyhytpsykoterapia kestää useimmiten 5-20 kertaaja pidempi psykoterapia 1-3 vuotta. Käyntejä on yleensä 1-2 kertaa viikossa. Lyhytpsykoterapia on usein hyvä apu tilanteissa, joissa sinulla on melko selkeä kuva siitä, millaista muutosta etsit. Se soveltuu yksittäisten toimintatapojen tai vuorovaikutuksessa heijastuvien pulmien käsittelyyn. Myös erilaisiin menetyksen kokemuksiin tai yksittäisiin elämäntilannekriiseihin lyhytpsykoterapia voi tarjota apua. Muutos yhdellä elämänalueella saa usein aikaan positiivisen ketjureaktion.

Kela tukee psykoterapiassa käymistä, mikäli se edistää asiakkaan opiskelu- tai työkykyä. Kyseessä on pidempi aikainen tuki, joka kestää 1-3 vuotta.

Tässä vinkkejä Kelan kuntoutuspsykoterapian hakemiseen:

1) Ota yhteys terveyskeskukseen, työterveyteen tai opiskeluterveydenhuoltoon. Siellä aloitetaan tilanteen kartoitus ja hoito.

2) Jos hoito ei tuota toivottua tulosta kolmen kuukauden kuluessa, voit pyytää lähetteen erikoissairaanhoitoon tai hakeutua yksityiselle psykiatrille lääkärinlausuntoa varten. Lausuntoon ei tarvitse tietää etukäteen psykoterapeutin nimeä. 

3) Etsi psykoterapeuttilistoista (mm. Kelan sivuilla) sinulle sopivia psykoterapeutteja, ota heihin yhteyttä ja sovi tutustumiskäynti. Ole rohkea ja sinnikäs!

4) Käy tutustumiskäynnillä ja valitse psykoterapeutti, jonka kanssa sinun on luonteva olla. Yhteistyö asiakkaan ja psykoterapeutin välillä on tutkitusti yksi psykoterapian merkittävimmistä tuloksellisuutta tuottavista asioista.

5) Sovi psykoterapeutin kanssa psykoterapian aloittamisesta.

6) Tee kuntoutuspsykoterapiahakemus Kelalle. 

7) Aloita psykoterapia.

"”Liitto elämän kanssa. Auttaminen on eettisessä ytimessään elämään sitoutumista. Vaikka elämä liikkuu välillä toivottomissakin maisemissa, yhä uudelleen on uskallettava sanoa kyllä elämälle. Terapeutti on kartanlukija, joka tutkii, mitä elämällä on varattuna asiakasta varten, hyvää ja pahaa. Kun jotakin siitä on selvinnyt, ainoaksi tehtäväksi jää kulkeminen yhdessä asiakkaan kanssa siihen kohtaan, missä elämä alkaa puolustaa itseään ja tuottaa omaa prosessiaan." - Martti Lindqvistia mukaillen.

Emme voi vaikuttaa kaikkiin elämässämme tapahtuviin asioihin, mutta meillä on aina mahdollisuus vaikuttaa tapaamme suhtautua niihin."  

Lisätietoja

Voit tiedustella vapaita aikoja Varkaudessa, Kuopiossa ja etäyhteyksin tapahtuvaan psykoterapiaan sähköpostitse tai puhelimitse.

Toimialue

Varkaus
Kuopio
Etäterapia

Ota yhteyttä

Tiedustele vapaita aikoja, tai kysy lisää sähköpostitse tai puhelimitse.

‍yhteys@sannahuovinen.fi 0408344153